"Mirajul utopiei. Calatoriile in URSS: control si propaganda"

Editura Vremea, Bucuresti, 2013 www.edituravremea.ro

joi, 11 februarie 2010

Ajutoare de stat pentru sprijinirea societatilor afectate de criza economica

La data de 04.12.2009 Comisia Europeana a avizat Schema cadrului national temporar de acordare a ajutoarelor de stat pentru sprijinirea societatilor afectate de actuala criza economica si financiara, propusa de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (ordonator secundar de credite).

Prin aceasta schema de finantare, agentii economici aflati in dificultate dupa data de 01.07.2008 pot beneficia de ajutoare financiare nerambursabile de pana la 500.000 euro pentru intreprinderile mici ( care au intre 10-49 angajati) si mijlocii (care au intre 50 si 249 de angajati) si 250.000 euro pentru microintrepinderi ( care au pana in 9 angajati).

Prin acest program cheltuielile eligibile sunt:

- 1. debitele si accesoriile aferente acestor debite catre bugetul consolidat al statului datorate incepand cu data de 01.07.2008 in limita a 25% din valoarea financiara necesara viabilitatii intreprinderii conform Planului de afaceri;

- 2. datoriile catre furnizorii de materii prime/materiale si servicii necesare desfasurarii activitatii curente ale intreprinderii, inregistrate incepand cu data de 01.07.2008 in limita a 20% din valoarea financiara necesara viabilizarii intreprinderii conform Planului de afaceri;

- 3. achizitii de materii prime si materiale necesare continuitatii activitatii intreprinderii in limita a 25% din valoarea financiara necesara viabilizarii intreprinderii conform Planului de afaceri;

- 4. Investitii in active corporale referitoare la: echipamente tehnologice- masini, utilaje si instalatii de lucru, in limita a maxim 50% din valoarea financiara necesara viabilizarii intreprinderii conform Planului de afaceri;

- 5. Investitii in active necorporale referitoare la: brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si active similare, in limita a maxim 10% din valoarea financiara necesara viabilizarii intreprinderii conform Planului de afaceri.

Actul normative ( hotararea de guvern) de punere in aplicare nu a fost publicat deoarece nu s-a stabilit modalitatea de finantare, respective guvernamentala sau comunitara.

Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii a realizat o procedura care se afla deocamdata la stadiul de PROIECT asteptand probabil decizia guvernamentala pentru a fi aplicata (in forma prezentata sau in alta).

A se astepta HG pentru a vorbi despre implementarea programului. Agentia a intocmit un draft de procedura dar pana cand nu se adopta un cadru legal aceasta ramane consultativa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu