"Mirajul utopiei. Calatoriile in URSS: control si propaganda"

Editura Vremea, Bucuresti, 2013 www.edituravremea.ro

joi, 15 octombrie 2009

Programul ESPON 2013

In cadrul Programului ESPON 2013 a fost publicat anuntul preliminar privind urmatoarele 5 apeluri pentru propuneri de proiecte/expresii de interes ESPON 2013, care vor fi lansate pe data de 16 septembrie 2009.
Termenul limita pentru transmiterea propunerilor de proiecte si expresiilor de interes va fi 11 noiembrie 2009.
Bugetul total disponibil pentru urmatoarele apeluri este de 14.910.000 euro.
Scopul anuntului preliminar este de a informa potentialii beneficiari ai Programului ESPON 2013 cu privire la viitoarele apeluri, astfel incat sa poata fi demate din timp activitatile de conturare a ideilor de proiecte/expresii de interes si de cautare a partenerilor in proiecte. Este important de mentionat faptul ca in perioada cuprinsa intre data publicarii anuntului preliminar si data de transmitere a propunerii de proiect sunt eligibile cheltuielile efectuate pentru pregatirea proiectelor. Astfel, daca propunerea de proiect/expresie de interes este selectata, cheltuielile de pregatire a proiectului selectat, pot fi rambursate din bugetul programului.
Apeluri pentru propuneri de proiecte/expresii de interes
Lansare: 16 septembrie 2009
Termen limita: 11 noiembrie 2009
1. Apel pentru propuneri de proiecte – 11 tematici de cercetare aplicata (Prioritatea 1)/8.650.000 €;
2. Apel pentru expresii de interes pentru idei de teme de analiza focalizata (Prioritatea 2 – Etapa 1)/ 3.500.000 €;
3. Apel pentru propuneri de proiecte de analiza focalizata (Prioritatea 2 – Etapa 2)/360.000 €;
4. Apel pentru propuneri de proiecte privind Platforma stiintifica ESPON (Prioritatea 3)/400.000 €;
5. Apel pentru propuneri de proiecte transnationale, in cadrul Retelei Punctelor de Contact ESPON (Prioritatea 4)/ 2.000.000 €.
1. Apel pentru propuneri de proiecte de cercetare aplicata (Prioritatea 1 - Cercetare aplicata in domeniul dezvoltarii teritoriale, competitivitatii si coeziunii teritoriale).
Tematicile viitoarelor proiecte de cercetare aplicata sunt stabilite ca urmare a nevoilor factorilor de decizie in procesul de fundamentare a politicilor. Proiectele de cercetare aplicata vor contribui la formularea politicilor prin constituirea unei baze de date si informatii comparabile cu privire la dinamica, potentialul si provocarile teritoriului si se vor axa pe oportunitatile de dezvoltare ale regiunilor si oraselor.
Vor fi lansate urmatoarele 11 tematici de cercetare aplicata:


Tematica Buget €
Atractivitatea regiunilor si oraselor europene pentru rezidenti si turisti 850.000
Modele europene de utilizare a terenurilor 800.000
Cooperare teritoriala in cadrul unor arii transnationale si de-a lungul granitelor interne si externe 850.000
Accesibilitatea retelelelor de transport la nivel regional / local si modele de accesibilitate 700.000
Poli secundari de crestere in dezvoltarea teritoriala 750.000
Perspectiva europeana asupra mai multor categorii de teritorii 900.000
Dimensiunea teritoriala a inovarii si economiei bazate pe cunoastere 750.000
Structuri teritoriale, continentale si fluxuri (globalizare) 1.000.000
Indicatori si perspective privind serviciile de interes general pentru coeziunea si dezvoltarea teritoriala 800.000
Marile Europei in cadrul dezvoltarii teritoriale 1.000.000
Sensibilitatea teritoriala si regionala la Directivele europene 250.000
TOTAL 8.650.000
2. Apel pentru expresii de interes pentru idei de teme de analiza focalizata (Prioritatea 2 - Analize focalizate spatial, realizate la cererea utilizatorilor/ Etapa 1)
Prin Prioritatea 2 este introdus un nou tip de proiecte in cadrul Programului ESPON 2013, proiecte care au ca specific utilizarea in cadrul unui parteneriat cu diferite institutii relevante pentru domeniul dezvoltarii teritoriale (stakeholderi), a datelor si rezultatelor ESPON existente.
Sunt eligibile, in cadrul acestui apel, autoritatile publice de la nivel european sau de la nivelul statelor participante la program: (1) autoritati relevante pentru domeniul dezvoltarii teritoriale sau (2) implicate in gestionarea fondurilor structurale sau (3) care reprezinta grupari de regiuni si orase.
Procedura presupune parcurgerea a doua etape pentru realizarea analizelor focalizate:
§ In prima etapa, institutiile relevante sunt chemate sa isi exprime interesul pentru anumite informatii/cunostinte. Acest lucru se realizeaza prin transmiterea de expresii de interes privind ideea de proiect. Expresiile de interes selectate vor constitui baza pentru elaborarea specificatiilor proiectelor de analiza focalizata. Specificatiile sunt elaborate de catre Unitatea de Coordonare a programului in stransa colaborare cu institutiile relevante a caror idee de proiect a fost selectata.
§ In a doua etapa aceste specificatii de proiecte vor fi lansate spre cercetare in cadrul unei solicitari de propuneri de proiecte care vor fi realizate in stransa colaborarea cu institutiile relevante.

Parteneriatul dintre echipa de cercetare selectata si institutiile care au propus tematica de cercetare este vital pentru implementarea proiectelor in cadrul Prioritatii 2 si pentru obtinerea de rezultate valoroase. Prin intermediul analizelor focalizate, institutiile publice relevante au oportunitatea de a-si creste gradul de intelegere a contextului teritorial extins, de a pune intr-un context comparativ diverse teritorii, regiuni si orase, precum si de a adauga o perspectiva europeana asupra dezvoltarii teritoriului la nivel national, regional si local in context european.

Tipuri de actiuni finantate Potentiali beneficiari eligibili
studii integrate si analize tematice
Autoritati publice de la nivel regional/local din cel putin trei state participante la Programul ESPON 2013
sprijin stiintific pentru actiuni de inovare sau experimentale Autoritati publice de la nivel regional/local din cel putin trei state participante la Programul ESPON 2013
actiuni comune cu celelalte programe finantate prin fonduri structurale.
Autoritati de management ale programelor finantate din fonduri structurale
Bugetul total disponibil este de 3.500.000 € si pot fi selectate in urma acestui apel de expresii de interes un numar de 10 noi idei de proiecte de analiza focalizata.
3. Apel pentru propuneri de proiecte de analiza focalizata (Prioritatea 2 – Etapa 2) Relansare
Vor fi relansate urmatoarele tematici de proiecte de analiza focalizata:
Denumire tematica Buget €
Potentialul regiunilor rurale - Potential of Rural Regions/PURR (TCAP1)
210.000
Metode de sprijin transnational pentru cooperare europeana - Transnational Support Method for European Cooperation/TranSMec 150.000
TOTAL 360.000
La acest apel pot participa potentialii beneficiari publici si privati.
Bugetul total disponibil este de 360.000 € si poate fi selectata in urma acestui apel cate o singura propunere pentru fiecare tematica.
4. Apel pentru propuneri de proiecte privind Platforma stiintifica ESPON (Prioritatea 3 - Platforma si instrumente stiintifice).
Platforma stiintifica ESPON reprezinta un element important al bazei de cunostinte furnizate prin Programul ESPON 2013.Proiectele derulate in cadrul acestei prioritati a programului vor contribui cu informatii si metodologii pentru a furniza date de calitate in procesul de elaborare a politicilor. De asemenea acestea vor contribui la constituirea si consolidarea unor instrumente, indicatori si date la nivel european, utilizate de catre comunitatea stiintifica din domeniul stiintelor teritoriului.
Pentru consolidarea platformei stiintifice ESPON se va lansa o singura solicitare pe tematica Indicatori/Indici teritoriali.
Bugetul total disponibil este de 400.000 € si poate fi selectata in urma acestui apel o singura propunere de proiect.
5. Apel pentru propuneri de proiecte transnationale in cadrul Retelei Punctelor de Contact ESPON
(Prioritatea 4 - Valorificarea rezultatelor cercetarilor, consolidarea spiritului de proprietate asupra rezultatelor, cresterea participarii la procesul de luare a deciziei).
Pot participa in cadrul acestei solicitari de proiecte doar Punctele de Contact ESPON care au fost desemnate de cate statele participante la program.
Punctul de Contact ESPON din Romania (PCER) a fost desemnat prin licitatie publica. Misiunea PCER este de a sprijini implementarea Programului ESPON 2013 în România şi este indeplinita de catre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Centrul Universitar de Geografie Umana si de Amenajarea Teritoriului „Teritorii Inovante - Gestiune Regionala si Interactiune Spatiala” – CUGUAT TIGRIS (www.esponromania.ro).
Activitatile transnationale in cadrul Retelei Punctelor de Contact ESPON, finantate prin bugetul Prioritatii 4, vor contribui la valorificarea rezultatelor cercetarilor, cresterea gradului de constientizare si de diseminare a rezultatelor proiectelor ESPON si vor urmari (1) implicarea factorilor de decizie, a practicienilor, oamenilor de stiinta, tinerilor cercetatori, precum si (2) promovarea perspectivei europene asupra dezvoltarii teritoriale, a competitivitatii si coeziunii teritoriale. Bugetul total disponibil este de 2.000.000 € si pot fi selectate, in urma acestui apel, pana la 7 propuneri de proiecte.

Aria de eligibilitate a categoriei de beneficiari a fost de curand extinsa prin includerea partenerilor privati in cadrul categoriei de beneficiari eligibili de finantare ESPON.
Astfel, la urmatoarele solicitari ESPON pot participa, pe langa institutiile publice sau de drept public si institutiile private (universitati, institutii de cercetare, Puncte de Contact ESPON si autoritati publice).

Prioritate Prioritatea 1 Prioritatea 2
Etapa 1 Prioritatea 2 Etapa 2 Prioritatea 3 Prioritatea 4
Participanti universitati/
institutii/
organisme de cercetare
publice/de drept public si private autoritati publice de la nivel european sau national (autoritati din domeniul dezvotarii teritoriale/implicate in gestionarea fondurilor structurale/autoritati care reprezinta grupari de regiuni si orase) universitati/
institutii/
organisme de cercetare
publice/de drept public si private universitati/
institutii/
organisme de cercetare
publice/de drept public si private Puncte de Contact ESPON
Institutii desemnate de catre statele participante la program
In contextul participarii organismelor private la urmatoarele apeluri ESPON, statele participante la program vor avea obligatia, potrivit Acordului de Implementare a Programului, sa verifice solvabilitatea organismelor private care participa la proiecte ESPON.
Pentru includerea in formularul de propunere de proiect a listei de documente pe care partenerii privati trebuie sa le prezinte la momentul depunerii propunerii de proiect, Autoritatea de Management a Programului ESPON 2013 a solicitat statelor participante la program transmiterea unei liste nationale de documente pe baza carora fiecare stat va verifica solvabilitatea.
Documente pentru formularea propunerilor de proiecte/expresii de interes
Toate documentele necesare formularii propunerilor de proiecte sunt disponibile incepand cu data de 16 septembrie 2009, pe site-ul web al Programului ESPON 2013 www.espon.eu.
Formarea parteneriatelor – una dintre conditiile de participare la proiecte ESPON. Propunerile de proiecte/expresii de interes in cadrul Programul ESPON 2013 trebuie dezvoltate in stransa colaborare cu viitorii parteneri, aceasta fiind o cerinta a proiectelor finantate in cadrul Obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana.
Site-ul Programului ESPON 2013 www.espon.eu - Unitatea de coordonare a Programului ESPON 2013 invita potentialii beneficiari ai Programului ESPON 2013 sa completeze un formular prin care sa furnizeze o serie de informatii generale (numele tarii, numele institutiei, statutul juridic al institutiei, persoana de contact, etc).
§ Autoritatea Nationala pentru Programul ESPON 2013 (AN ESPON) – trimiteti un e-mail de solicitare a sprijinului pentru identificarea partenerilor, pe adresa: espon2013@mdlpl.ro.
§ Punctul de Contact ESPON din Romania (PCER) www.esponromania.ro – trimiteti un e-mail de solicitare a sprijinului pentru identificarea partenerilor, pe adresa: pcer@uaic.ro;
§ Punctele de Contact ESPON (PCE) – contactati reprezentantii PCE din statele participante la program. Lista PCE este disponibila pe site-ul www.espon.eu sau direct AICI;
Site-ul www.infocooperare.ro – portal de sprijinire a potentialilor beneficiari, faciliteaza procesul de cautare a partenerilor.
Surse de informare:
www.espon.eu
www.mdrl.ro - Sectiunea ESPON
www.esponromania.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu