"Mirajul utopiei. Calatoriile in URSS: control si propaganda"

Editura Vremea, Bucuresti, 2013 www.edituravremea.ro

duminică, 4 octombrie 2009

Probleme

200 de firme renunţă la fondurile europene


de Ciprian Mailat (preluare Evenimentul Zilei)
Luni, 05 Octombrie 2009


Deşi aveau proiectele aprobate de autorităţi, peste 200 de firme au abandonat proiectele depuse pentru obţinerea de fonduri europene.

Lipsa comenzilor şi obţinerea cofinanţării, mai ales acum, în perioadă de criză, a făcut ca mulţi beneficiari de fonduri europene să renunţe la proiecte. Potrivit revistei „Capital”, peste 200 de firme, din mai multe domenii, care au depus proiecte pentru bani de la UE au decis să lase de izbelişte accesarea fondurilor. Situaţia e foarte gravă având în vedere faptul că se aflau la un mic pas de primirea banilor, întrucât aveau deja semnate documentele de către autorităţile române.

„Nu pot continua proiectul”

Un exemplu în acest sens este cel al firmei Oltesa Idea, din judeţul Ilfov, care a renunţat la proiect la trei luni după ce acesta a primit aprobare pentru finanţare europeană.

„În actualele condiţii, este imposibil să realizezi un proiect scris cu un an în urmă. În ceea ce priveşte cofinanţarea, băncile sunt la fel de rele ca şi piaţa neagră. Cu 30% dobândă, nu se angajează nimeni la astfel de împrumuturi”, spune Vlad Olteanu, administratorul Oltesa Idea. Proiectul acestuia, care viza achiziţia a cinci utilaje, avea o valoare totală de 280.000 de euro, din care 160.000 reprezentau fonduri europene. „Acum aş avea nevoie de o parte din acestea, dar nu mă pot angaja la planul de dezvoltare a firmei de acum un an şi nici să mai fac angajări”, susţine administratorul societăţii, citat de „Capital”.

Criza, principalul motiv

Până în prezent, conform informaţiilor autorităţilor de management, 204 proiecte care primiseră aprobare pentru finanţare au fost abandonate de beneficiari. Cea mai dificilă situaţie se re găseşte la Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, care, în prezent, are gradul de absorbţie cel mai mare. Astfel, 100 de solicitanţi au renunţat la finanţare. Valoarea totală a proiectelor este de 56,5 milioane de euro, din care circa 20 milioane reprezintă fonduri europene. Din cele 100 de cereri, aproximativ 70% provin din domeniul Cercetării şi Dezvoltării Tehnologice.

Un alt domeniu cu multe cereri de reziliere sau abandonare este cel agricol. Conform datelor „Capital”, 53 de beneficiari au renunţat la proiecte, cei mai mulţi din motive financiare sau administrative. Valoarea totală nerambursabilă a proiectelor reziliate din sectorul agricol este de 18,2 milioane de euro, din care contribuţia UE înseamnă 14,6 milioane.

Cătălin Meliţă, directorul general al Autorităţii de Management al Programului Operaţional Sectorial, susţine că majoritatea celor care au renunţat la finanţare şi-au motivat decizia prin difi cul tă ţile financiare prin care trec firmele din cauza crizei, lipsa comenzilor şi din cauza problemelor în tâm pinate la solicitarea împrumuturilor bancare pentru cofinanţare.


35 milioane de euro
euro este suma fondurilor UE la care s-a renunţat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu