"Mirajul utopiei. Calatoriile in URSS: control si propaganda"

Editura Vremea, Bucuresti, 2013 www.edituravremea.ro

miercuri, 5 august 2009

Comisia Europeana lanseaza un instrument de microfinantare


Comisia Europeana a anuntat in data de 2.07.2009, intentia de a lansa un nou instrument de microfinantare in cadrul Programului PROGRESS, care sa ofere un
real sprijin micilor intreprinzatori cat si celor care vor initia noi afaceri, in special din randul tinerilor, somerilor, cat si al celor care sunt in situatia de a-si pierde locul de munca. Acest instrument propus de catre Directia Generala de Ocupare a Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse din cadrul Comisiei Europene va fi discutat in cadrul procedurii de co-decizie, de catre statele membre UE reunite in cadrul Consiliului de Ministri si de Parlamentul European.
Noul instrument de micro-finantare vizeaza sa faciliteze situatia celor, care in contextul actual de reducere a resurselor de creditare datorat crizei economice mondiale, ar putea intalni dificultati de acces la fondurile destinate infiintarii de noi intreprinderi. Lucratorii, care si-au pierdut sau risca sa-si piarda locul de munca si care doresc sa-si infiinteze propria intreprindere vor avea acces facilitate la fonduri si vor beneficia de masuri de sprijin suplimentare, cum ar fi formarea profesionala si consilierea. Persoanele dezavantajate, inclusive tinerii, care doresc sa lanseze sau sa dezvolte o mica intreprindere proprie, vor beneficia, de asemenea, de garantii si de asistenta pentru pregatirea unui plan de afaceri.
Microcreditul se refera la acordarea de imprumuturi de maximum 25.000 EUR. Se preconizeaza ca bugetul initial de 100 milioane EUR va mobiliza credite in valoare de 500 milioane EUR, in cooperare cu institutii financiare internationale in special cu Grupul Bancii Europene de Investitii. Astfel ar putea fi acordate circa 45.000 imprumuturi in decurs de aproximativ 8 ani. In plus, imprumuturile ar putea beneficia de reducerea ratei dobanzilor prin interventia Fondului Social European, ceea ce va usura accesul la fonduri. Microcreditul va fi destinat micro-intreprinderilor cu mai putin de 10 angajati (reprezentand aproximativ 91% din totalul intreprinderilor europene) si somerilor sau persoanelor inactive care doresc sa inceapa activitati independente, dar nu au acces la servicii bancare
traditionale. In cadrul Uniunii Europene circa 99% din intreprinderile nou infiintate sunt intreprinderi mici sau micro-intreprinderi, iar o treime din ele sunt infiintate de someri. Comisia Europeana estimeaza ca noul instrument de microfinantare PROGRESS va incepe sa functioneze in 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu