În urma unei analize a posibilităţilor de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene în 2011, primul-ministru Emil Boc a cerut autorităţilor cu atribuţii în gestionarea fondurilor europene eliminarea blocajelor generate de suprareglementări, astfel încât accesarea acestor fonduri să fie accelerată. În plus, pentru licitaţiile care se vor organiza pentru proiectele cu finanţare europeană din domeniile transporturilor, mediului, energiei, dezvoltării şi agricultură, Guvernul a decis elaborarea unor documente-standard care să simplifice, într-o manieră transparentă şi legală, organizarea licitaţiilor şi atribuirea proiectelor cu finanţare europeană, urmând ca Executivul să se consulte în această privinţă şi cu Comisia Europeană.
”Până în momentul de faţă, România a atras, în materie de fonduri europene, 1,7 miliarde de euro. Practic, această sumă este în bună parte formată din prefinanţări - şi anume, 1,1 miliarde de euro sunt bani care au intrat în România şi la beneficiari odată cu semnarea contractelor, şi numai 0,6 miliarde de euro sunt efectiv sume rambursate ca urmare a lucrărilor efectuate. Din nou, aici se observă necesitatea accelerării procesului de implementare a proiectelor europene”, a declarat premierul Emil Boc în cursul şedinţei de guvern din 12 ianuarie 2010.
Necesitatea accelerării absorbţiei fondurilor europene a fost subliniată de primul-ministru şi cu prilejul întâlnirilor de lucru pe care primul-ministru le-a avut, în data de 11 ianuarie 2010, la Palatul Victoria, cu ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru o analiză a stadiului accesării fondurilor europene prin proiectele angajate în cadrul programelor operaţionale gestionate de cele două ministere. La aceste discuţii au participat şi reprezentanţi ai tuturor organismelor guvernamentale implicate, într-o formă sau alta, în semnarea contractelor şi implementarea lor: Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP), Autoritatea de Audit de la Curtea de Conturi şi autoritatea de la Ministerul Finanţelor Publice care se ocupă de verificarea plăţilor.
Şeful Executivului a apreciat progresul semnificativ în ceea ce priveşte depunerea de proiecte, aprobarea lor şi încheierea contractelor de finanţare, dar s-a arătat nemulţumit de volumul redus al plăţilor şi a cerut măsuri pentru eliminarea suprapunerilor birocratice şi accelerarea ritmului de implementare efectivă şi rambursare de către Comisia Europeană.
Potrivit datelor centralizate până la 31 decembrie 2010, în cadrul Programului Operaţional Regional numărul proiectelor depuse a fost de 7.591, valoarea lor totală fiind de 47.854 milioane lei. Au fost aprobate 1.300 de proiecte, din care au fost contractate 1.050. La nivelul POR au fost făcute plăţi în valoare totală de 2.525,5 milioane lei, din care 2.383,2 milioane reprezintă contribuţii UE, iar 142,3 milioane plăţi de la bugetul de stat.
La nivelul Programului Operaţional Transport au fost depuse 68 de proiecte, în valoare totală de 25.640 milioane lei. Au fost aprobate 39 de proiecte, fiind contractate 32 de proiecte, iar plăţile efectuate au însumat 202,84 milioane lei, contribuţie UE.
Sursa : www.gov.ro
Oglindă confuză: Zerkalo (1975)
Acum 19 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu