"Mirajul utopiei. Calatoriile in URSS: control si propaganda"

Editura Vremea, Bucuresti, 2013 www.edituravremea.ro

joi, 13 octombrie 2011

marți, 25 ianuarie 2011

PERE


APDRP finanteaza investitii incluse in Planul European de Redresare Economica (PERE) pentru domeniul dezvoltarii rurale, mai precis pentru folosirea energiei regenerabile, reducerea poluarii si calitatea produselor agricole. Aceste finantari sunt bugetate separat de alocarile PNDR si insumeaza pana in prezent peste 120 de milioane de euro. Banii disponibili prin PERE se pot accesa numai impreuna cu sprijinul financiar acordat prin PNDR pentru un proiect de investitii, insa beneficiarul trebuie sa alcatuiasca un buget separat pentru ceea ce doreste a fi finantat prin aceasta oportunitate.
Masurile care beneficiaza de suplimentarea oferita prin PERE sunt:
• Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”
In cadrul acestei Masuri operatiunile finantate prin PERE se refera la imbunatatirea eficientei utilizarii de ingrasamant azotat, investitii legate de productia de lactate, tratamentul apelor reziduale, precum si culturi perene de plante energetice.
• Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice”
Solicitantii de fonduri nerambursabile care acceseaza Masura 123 pentru procesarea produselor agricole si silvice pot primi finantare prin PERE pentru prelucrarea biomasei in vederea obtinerii de energie regenerabila, tehnici de productie pentru economisirea apei, dar si pentru ameliorari ale prelucrarii si comercializarii lactatelor.
• Masura 125 – „Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii agricole si silvice”
Fondurile PERE aferente acestei Masuri privesc investitiile in tehnologiile de economisire a apei prin sisteme de irigatii eficiente (statii de pompare, contorizarea apei, etc)
• Masura 312 – „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi”
Banii disponibili prin suplimentarea PERE pot constitui un sprijin financiar nerambursabil pentru achizitionarea de echipamante pentru producere a energiei din alte surse regenerabile decat biocombustibilii.

Solicitantii de fonduri vor completa un buget separat pentru investitiile finantate prin PERE din cadrul proiectului depus pe una din Masurile mentionate si se vor asigura ca detin si cofinatarea aferenta intregii valori eligibile a proiectului, inclusiv pentru bugetul PERE.

Ca raspuns la criza economica, inca din 2008 Comisia Europeana a propus o serie de masuri menite sa creasca puterea de cumparare, sa genereze crestere economica si sa creeze noi locuri de munca. Planul European de Redresare Economica (PERE) prevede investitii. la nivelul UE. in valoare de 5 miliarde de euro pentru proiecte de energie, internet in banda larga si masuri destinate dezvoltarii rurale. Din suma de 5 miliarde de euro s-a alocat la nivelul Uniunii Europene aproximativ un miliard de euro pentru proiecte din domeniul dezvoltarii rurale.

Majoritatea fondurilor este concentrata in domeniile biodiversitatii si gestionarii apei. De asemenea, restructurarea sectorului laptelui si a produselor lactate, masurile de combatere a schimbarilor climatice sau masurile de sustinere a energiei regenerabile au o importanta deosebita. Dezvoltarea infrastructurii de comunicatii de banda larga ramane un aspect de politica important pentru zonele rurale.


Sursa: APDRP

marți, 18 ianuarie 2011

IMM-urile şi ONG-urile pot propune proiecte în domeniul accesului la Internet şi la serviciile conexe, pentru finanţare din fonduri structural




Întreprinderile mici şi mijlocii şi organizaţiile neguvernamentale interesate să acceseze fonduri structurale pentru conectarea la internet prin conexiuni broadband, upgradarea conexiunilor existente şi achiziţionarea echipamentelor conexe pot propune proiecte în cadrul apelului lansat în decembrie 2010 de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale pentru Operaţiunea 3.1.1 – „Sprijinirea accesului la Internet şi la serviciile conexe”, din cadrul Domeniului Major de Intervenţie 1 – „Susţinerea utilizării tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor”, Axa III – „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public”. Bugetul total alocat acestui apel de proiecte este de 63.750.000 lei. Valoarea maximă a finanţării nerambursabile acordate este de 100.000 lei, iar cea minimă de 10.000 lei. Rata de cofinanţare este de 90% pentru IMM-uri şi microîntreprinderi şi de 95% pentru ONG-uri.

Înregistrarea propunerii de proiect se realizează online, în mod continuu, şi se va încheia în data de 29 iulie 2011, ora 14:30. Înregistrarea online se realizează la adresa de internet: http://www.fonduri.mcsi.ro. În termen de maxim cinci zile lucrătoare de la înregistrarea online, solicitanţii trebuie să depună dosarul complet la sediul MCSI cu respectarea tuturor detaliilor cuprinse în Ghidul solicitantului pentru această operaţiune. Cererile înscrise electronic până la data de 31 ianuarie 2011 vor prezenta bilanţul anual pe 2009, iar cele înregistrate începând cu data de 1 februarie 2011 vor prezenta obligatoriu bilanţul anului 2010.
Detalii privind criteriile specifice care trebuie îndeplinite de potenţialii beneficiari şi proiectele acestora, regulile de finanţare, circuitul proiectului, modalitatea de selecţie a proiectelor, procesul de contractare şi implementare, precum şi drepturile şi obligaţiile beneficiarilor pot fi găsite în Ghidul solicitantului, a cărui variantă finală a fost publicată la adresa http://www.fonduri.mcsi.ro, secţiunea Ghidurile Solicitantului - Apeluri deschise.

Sursa: http://www.mcsi.ro

Plati de peste 1 miliard de euro efectuate in cadrul PNDR in 2010

APDRP a platit in cursul anului 2010 catre solicitantii de fonduri europene peste 1,05 miliarde de euro. Din aceasta suma, aproximativ 600 de milioane de euro reprezinta plati catre beneficiarii masurilor de investitii implementate de catre APDRP. Totodata, peste 400 de milioane de euro sunt platile efectuate catre APIA in contul Masurilor de sprijin direct.

In total, de la demararea PNDR in anul 2008, APDRP a efectuat plati in valoare totala de 1,72 de miliarde de euro, urmand ca in perioada urmatoare ritmul de plata sa creasca. Numarul contractelor de finantare incheiate cu beneficiarii masurilor de investitii disponibile prin PNDR este de 19.529, valoarea tuturor acestor contracte depasind 3,39 de miliarde de euro.

Cea mai mare valoare a platilor, aproape 218 milioane euro, s-a inregistrat pentru „Modernizarea exploatatiilor agricole” (Masura 121). Aceasta suma reprezinta 24% din totalul alocarii de 913,3 milioane de euro pentru aceasta masura de investitii si se afla la dispozitia potentialilor beneficiari pe parcursul intregii perioade de implementare a PNDR, mai precis intre anii 2007 - 2013.

„Putem spune ca odata cu 2010 am inceput sa intram in ritmul normal de plati. Faptul ca APDRP a reusit sa plateasca peste 1 miliard de euro pe parcursul unui singur an este o realizare care ne indreptateste sa privim pozitiv anii care vor veni. Ma astept ca in 2011 volumul platilor sa fim mult mai mare fata de acest an. Oricum suntem pe drumul cel bun”, a declarat Directorul General Adjunct Plati Proiecte din cadrul APDRP, domnul Eugen POPESCU. Suma disponibila prin Programul National de Dezvoltare Rurala pana in anul 2013 depaseste 9.6 miliarde euro. Raportat la valoarea contractelor incheiate, au fost utilizate 49% din fonduri, 18% din acestea fiind deja platite catre beneficiari.

Sursa: APDRP

Noi intrebari frecvente privind investitiile finantate prin PNDR

Pentru a veni in sprijinul beneficiarilor si potentialilor beneficiari ai PNDR, APDRP publica periodic, in cadrul newsletter-ului elaborat de aceasta institutie, o serie de intrebari frecvente.

Intrebare: Scrisoarea de Confort emisa de banca trebuie sa acopere valoarea totala a proiectului sau doar partea de cofinantare? Pentru care valoare din bugetul indicativ trebuie prezentata Scrisoarea de confort?
Raspuns: Scrisoarea de confort trebuie sa acopere partea de cofinantare, asigurand astfel minim contravaloarea cheltuielilor eligibile care vor fi suportate de catre beneficiar (solicitant).

Intrebare: In cazul unui proiect depus in cadrul Masurii 322 se poate lansa procedura de achizitie a lucrarilor de executie daca Proiectul Tehnic nu a fost elaborat si aprobat de catre APDRP?
Raspuns: Pentru a lansa procedura de achizitie a lucrarilor de executie este nevoie mai intai sa fie elaborat Proiectul Tehnic si sa fie aprobat de catre APDRP. De asemenea, va informam ca beneficiarul poate opta si pentru licitatia „la pachet”, adica simultan proiectarea impreuna cu executia.

Intrebare: In ce conditii se obtine punctaj in cadrul Criteriului de Selectie nr. 3 „Proiecte care promoveaza activitati mestesugaresti, de artizanat” privind activitatile mestesugaresti?
Raspuns: Activitatea mestesugareasca poate fi scorata daca proiectul prezinta exclusiv acest tip de activitate sau daca este prezentata ca activitate complementara a activitatii prioritare din proiect. Activitatea complementara este activitatea care are cod CAEN eligibil si care se desfasoara in scopul completarii, dezvoltarii/ optimizarii activitatii initiale (prioritare prin proiect) si nu activitatilor din domenii diferite, care ar putea largi paleta de activitati a solicitantului, fara a completa/intregi activitatea prioritara prin proiect.

Intrebare: Sunt beneficiarul unui proiect de finantare nerambursabila prin Masura 112 si as vrea sa mai depun inca o cerere de finantare si pentru Masura 141. Mai pot face acest lucru?
Raspuns: Beneficiarul care are contractat cu APDRP un proiect depus in cadrul Masurii 112 si a carui exploatatie cuprinde o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 8 UDE, poate depune o Cerere de Finantare si in cadrul Masurii 141.

Sursa: Newsletter APDRP – Octombrie 2010

La sfârşitul anului 2010 peste 24.000 de proiecte sunt finanţate prin APDRP

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a contractat, de la demararea, în martie 2008, a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, 24.436 de proiecte pentru care au fost repartizate fonduri europene nerambursabile în valoare de 3,5 miliarde de euro. De asemenea, au fost efectuate plăţi în valoare totală de 1,78 miliarde de euro. Din acestea, 841,31 milioane de euro sunt pentru contractele încheiate de APDRP, la care se adaugă aproximativ 947 de milioane de euro, plăţi efectuate pentru Măsurile de sprijin pe suprafaţă implementate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).
În funcţie de tipul investiţiei finanţate prin PNDR, situaţia detaliată se prezintă astfel:
Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”
Până în prezent, APDRP a primit 5.545 de cereri de finanţare, din care au fost selectate 1.845 de proiecte cu valoare nerambursabilă de 725,47 de milioane de euro. Totodată, au fost efectuate plăţi totale în valoare de peste 228,18 milioane de euro.
Măsura 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”
Această Măsură a fost accesată de 1.504 beneficiari, fiind semnate până în prezent 684 de contracte de finanţare în valoare publică de peste 501,72 milioane de euro. Aceste sume fac referire şi la Schemele de ajutor de stat din cursul anului 2008, dar şi la noua Schemă N578 din anul 2010. Pentru proiectele de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere au fost efectuate plăţi în valoare de peste 119 milioane de euro.
Măsura 322 „Renovarea şi dezvoltarea satelor”
În urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finanţare, suma alocată prin PNDR acestei Măsuri, până în anul 2013, respectiv 1,57 miliarde de euro, a fost depăşită de aproape cinci ori. Au fost contractate până în prezent 607 proiecte cu o valoare nerambursabilă de 1,53 de miliarde de euro.
Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”
Pentru această Măsură, lansată în septembrie 2008, au fost depuse 3.980 cereri de finanţare, fiind contractate până acum 1.339 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de aproape 197 milioane de euro, procesul de contractare fiind în desfăşurare.
Măsura 313 „Încurajarea activităţilor turistice”
Din septembrie 2008, când a fost lansată prima sesiune pentru depunerea de proiecte şi până în prezent, în cadrul acestei Măsuri, au fost depuse 1.401 de cereri de finanţare şi au fost contractate 583 de proiecte, în valoare de 102,73 de milioane de euro.
Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”
Măsura de instalare a tinerilor fermieri s-a bucurat, încă de la lansarea acesteia, în decembrie 2008, de un interes foarte mare. Astfel, până în acest moment, au fost depuse 6.572 de cereri de finanţare, dintre care au fost contractate până acum 2.915 proiecte. Valoarea proiectelor contractate depăşeşte 61,5 milioane de euro.
Prin Măsura 431 „Funcţionarea Grupurilor de Acţiune Locală, dobândirea de competente şi animarea teritoriului”, submăsura 431.1 – Construcţii parteneriate public – private – se acordă fonduri pentru activităţi care asigură stimularea formării de parteneriate, pregătirea şi asigurarea implementării strategiilor de dezvoltare locală.
Prin implementarea acţiunilor specifice LEADER, Grupurile de Acţiune Locală (parteneriate public-private alcătuite din reprezentanţi ai sectoarelor public, privat şi ai societăţii civile) pot să asigure îmbunătăţirea guvernanţei locale. De asemenea, implementarea acţiunilor presupune consolidarea coerenţei teritoriale şi implementarea de acţiuni integrate, ce pot conduce la diversificarea şi dezvoltarea economiei rurale, în folosul comunităţilor. În sesiunea desfăşurată în perioada septembrie – octombrie din 2009 au fost depuse 112 proiecte în valoare publică de aproximativ 5 milioane de euro, lucru deosebit de îmbucurător ţinând cont de noutatea absolută pe care o presupun aceste tipuri de finanţări.
Nu în ultimul rând, în luna octombrie a acestui an a fost lansată pentru prima dată Măsura 221 – „Prima împădurire a terenurilor agricole” care are ca scop creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie a apei, a solurilor şi suprafeţelor de păduri cu rol de protecţie împotriva factorilor naturali. În cadrul acestei sesiuni au fost depuse 6 cereri de finanţare, cu valoarea de 1,78 milioane de euro.
În afară de implementarea Măsurilor de investiţii mai sus menţionate, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai efectuează şi plăţile aferente Măsurilor de sprijin pe suprafaţă, implementate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Este vorba despre: Măsura 211 – „Sprijin pentru zona montana defavorizată”; Măsura 212 – „Sprijin pentru zone defavorizate - altele decât zona montană”; Măsura 214 – „Plăţi de agro-mediu”; Măsura 611 – „Plăţi complementare directe”. Pentru toate aceste măsuri, până în acest moment, au fost efectuate plăţi de peste 947,81 milioane de euro.

Sursa: APDRP

AM POSDRU: Aplicaţia Action Web a fost îmbunătăţită

AMPOSDRU informează beneficiarii şi potenţialii beneficiari asupra măsurilor luate în privinţa aplicaţiei Action Web, în sensul îmbunătăţirii din punct de vedere al transparenţei procesului de depunere a cererilor de finanţare, a securităţii precum şi a optimizării vitezei de răspuns. Astfel, în privinţa îmbunătăţirii transparenţei procesului de depunere, începând din 2011, orice aplicant poate să afle numărul de utilizatori conectaţi în timp real. De asemenea, în momentul în care aplicantul accesează linia de finanţare poate să afle numărul total de schiţe şi proiecte depuse în timp real. În plus, pe lângă ID-ul pe care îl primeşte proiectul, aplicantul va primi şi un număr de înregistrare a dosarului, respectiv numărul de ordine al proiectului transmis, astfel încât aplicantul să fie informat ce loc ocupă proiectul său în ordinea depunerii proiectelor.
Pentru protecţia şi securitatea aplicaţiei Action Web faţă de eventualitatea unei încărcări automate a datelor, din 2011 au fost introduse instrumente de securitate pentru a identifica prezenţa omului în faţa calculatorului. Aceste instrumente au fost introduse pentru majoritatea secţiunilor cererii de finanţare unde se introduc date de tip text.

În ceea ce priveşte structura hardware, s-a dublat puterea de calcul. Mai mult, aplicaţia Action Web a fost optimizată la nivelul cadrului sursă pentru a permite creşterea numărului de accesări simultane pe secundă (de la ordinul sutelor în trecut, la ordinul miilor în prezent).
Conducerea AMPOSDRU îşi exprimă convingerea că măsurile menţionate mai sus sunt în acord cu modificările solicitate de potenţialii beneficiari şi partenerii sociali – sindicate, patronate, organizaţii neguvernamentale – în urma problemelor apărute în data de 20 decembrie 2010, la lansarea liniei de finanţare 112.
În cadrul discuţiilor care au avut loc în data de 10 ianuarie 2011 între conducerea AMPOSDRU şi reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale şi patronale, ai potenţialilor beneficiari, beneficiari şi ai ONG-urilor s-a propus introducerea semnăturii electronice din partea AMPOSDRU ca măsură de siguranţă pentru validarea proiectelor depuse de beneficiari.

Sursa: http://www.fseromania.ro

Licitaţiile de atribuire a contractelor cu finanţări europene se vor desfăşura pe baza unor documentaţii- standard

În urma unei analize a posibilităţilor de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene în 2011, primul-ministru Emil Boc a cerut autorităţilor cu atribuţii în gestionarea fondurilor europene eliminarea blocajelor generate de suprareglementări, astfel încât accesarea acestor fonduri să fie accelerată. În plus, pentru licitaţiile care se vor organiza pentru proiectele cu finanţare europeană din domeniile transporturilor, mediului, energiei, dezvoltării şi agricultură, Guvernul a decis elaborarea unor documente-standard care să simplifice, într-o manieră transparentă şi legală, organizarea licitaţiilor şi atribuirea proiectelor cu finanţare europeană, urmând ca Executivul să se consulte în această privinţă şi cu Comisia Europeană.
”Până în momentul de faţă, România a atras, în materie de fonduri europene, 1,7 miliarde de euro. Practic, această sumă este în bună parte formată din prefinanţări - şi anume, 1,1 miliarde de euro sunt bani care au intrat în România şi la beneficiari odată cu semnarea contractelor, şi numai 0,6 miliarde de euro sunt efectiv sume rambursate ca urmare a lucrărilor efectuate. Din nou, aici se observă necesitatea accelerării procesului de implementare a proiectelor europene”, a declarat premierul Emil Boc în cursul şedinţei de guvern din 12 ianuarie 2010.
Necesitatea accelerării absorbţiei fondurilor europene a fost subliniată de primul-ministru şi cu prilejul întâlnirilor de lucru pe care primul-ministru le-a avut, în data de 11 ianuarie 2010, la Palatul Victoria, cu ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, pentru o analiză a stadiului accesării fondurilor europene prin proiectele angajate în cadrul programelor operaţionale gestionate de cele două ministere. La aceste discuţii au participat şi reprezentanţi ai tuturor organismelor guvernamentale implicate, într-o formă sau alta, în semnarea contractelor şi implementarea lor: Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP), Autoritatea de Audit de la Curtea de Conturi şi autoritatea de la Ministerul Finanţelor Publice care se ocupă de verificarea plăţilor.
Şeful Executivului a apreciat progresul semnificativ în ceea ce priveşte depunerea de proiecte, aprobarea lor şi încheierea contractelor de finanţare, dar s-a arătat nemulţumit de volumul redus al plăţilor şi a cerut măsuri pentru eliminarea suprapunerilor birocratice şi accelerarea ritmului de implementare efectivă şi rambursare de către Comisia Europeană.

Potrivit datelor centralizate până la 31 decembrie 2010, în cadrul Programului Operaţional Regional numărul proiectelor depuse a fost de 7.591, valoarea lor totală fiind de 47.854 milioane lei. Au fost aprobate 1.300 de proiecte, din care au fost contractate 1.050. La nivelul POR au fost făcute plăţi în valoare totală de 2.525,5 milioane lei, din care 2.383,2 milioane reprezintă contribuţii UE, iar 142,3 milioane plăţi de la bugetul de stat.
La nivelul Programului Operaţional Transport au fost depuse 68 de proiecte, în valoare totală de 25.640 milioane lei. Au fost aprobate 39 de proiecte, fiind contractate 32 de proiecte, iar plăţile efectuate au însumat 202,84 milioane lei, contribuţie UE.
Sursa : www.gov.ro