"Mirajul utopiei. Calatoriile in URSS: control si propaganda"

Editura Vremea, Bucuresti, 2013 www.edituravremea.ro

luni, 7 iunie 2010

Masura 112 si Masura 123 accesibile, din nou!


Masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri”
Masura 123 “ Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”

In perioada 1-30 iunie 2010 se pot depune cereri de proiecte aferente Masurii 112 si Masurii 123 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

1. In cadrul Masurii 112 ”Instalarea tinerilor fermieri” fondurile totale acestui apel de proiecte sunt de 50 mil. Euro.

Obiective generale:

• Îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii sectorului agricol prin promovarea instalării tinerilor fermieri şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igiena şi bunăstarea animalelor, siguranţa la locul de muncă;
• Îmbunătăţirea managementului exploataţiilor agricole prin reînnoirea generaţiei şefilor acestora, fără creşterea populaţiei active ocupate în agricultură.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Măsura 112 sunt fermierii în vîrstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii Cererii de finanţare), persoane fizice sau juridice care practică în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă:
• are o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE1;
• este situată pe teritoriul ţării;
• este înregistrată în Registrul fermelor şi Registrul agricol.

Valoarea sprijinului nerambursabil :

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 10.000 Euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE, iar peste această dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creşte cu 2.000 Euro/1UDE, dar nu va putea depăşi 25.000 Euro/exploataţie. Valoarea sprijinului acordat se calculează în lei, în funcţie de rata de schimb EUR/ LEU, cea mai recenta stabilită de către Banca Centrala Europeană înaintea datei de 1 ianuarie a anului în care se elaborează decizia de acordare a ajutorului.

Pentru a putea primi sprijin în cadrul Măsurii 112, solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
• are vârsta sub 40 de ani şi se instalează pentru prima dată în exploataţia agricolă ca şi conducător (şef) al acesteia;
• deţine sau se angajează să dobândească2 competenţe şi calificări profesionale în raport cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare.
• prezintă un Plan de afaceri pentru dezvoltarea activităţilor agricole din cadrul exploataţiei agricole;
• Este membru al unei familii de fermier şi a lucrat mai mult de 50% din timpul său de lucru în cadrul fermei (nu neapărat în ferma familiei) cel puţin 12 luni înaintea instalării sale pe cont propriu.
• Se angajează să urmeze, în primii trei ani de la primirea sprijinului, cursuri de formare profesională prin Măsura 111 „Formare profesională, informare şi difuzare de cunoştinţe” în cel puţin unul din domeniile: managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultură ecologică etc.

2. Masura 123 “ Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”

Obiectivul general al măsurii este creşterea competitivităţii întreprinderilor de procesare agro-alimentare prin îmbunătăţirea performanţei generale a întreprinderilor din sectorul de procesare şi marketing a produselor agricole şi îndeplinirea atât a standardelor naţionale cât şi pe cele comunitare.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Măsura 123 sunt persoane fizice autorizate şi persoane juridice înregistrate în baza legislaţiei din România ca micro-întreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii (în conformitate cu Recomandarea (CE) nr. 361/2003) şi alte întreprinderi, astfel: Pentru investiţiile vizând creşterea valorii adăugate a produselor agricole:

- Micro-întreprinderi şi Întreprinderi Mici şi Mijlocii – definite în conformitate cu Recomandarea (CE) nr. 361/2003, respectiv în conformitate cu Legea nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
- Alte întreprinderi care nu sunt micro-întreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii, care au mai puţin de 750 angajaţi sau cu o cifră de afaceri care nu depăşeşte 200 milioane Euro – definite în conformitate cu art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005.
- Cooperative agricole de procesare a produselor agricole – constituite conform Legii nr. 566/2004;
- Societăţi cooperative de valorificare – constituite conform Legii nr. 1/2005;
- Asociaţii familiale1– constituite conform Legii nr. 300/2004 cu modificările şi completările ulterioare sau înfiinţată în baza OUG nr. 44/16 aprilie 2008;

Grupuri de producători constituite conform Ordonanţei nr. 37/2005 cu modificările şi completările ulterioare, care au ca scop comercializarea în comun a produselor agricole şi silvice şi aparţin următoarelor forme juridice :
• societăţi comerciale - constituite conform Legii nr. 31/1990
• cooperative agricole de procesare a produselor agricole, constituite conform Legii nr. 566/2004.

Intensitatea sprijinului

Prin Măsura 123 se pot acorda beneficiarilor eligibili şi selectaţi fonduri nerambursabile în procent de până la 50%, fondurile acordate reprezentând cofinanţarea publică (raportată la valoarea totală eligibilă a proiectului) la care trebuie să se adauge cofinanţarea privată. Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin Măsura 123 este de 5.000 de Euro – această sumă reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului.

Principiul de bază al finanţării nerambursabile este acela al rambursării cheltuielilor efectuate în prealabil de către beneficiar. Un solicitant poate depune în acelaşi timp mai multe proiecte pentru măsuri diferite din PNDR pentru a fi cofinanţate prin FEADR. Un solicitant poate depune proiecte pentru a fi cofinanţate prin FEADR, chiar dacă are în derulare proiecte de investiţii diferite, finanţate prin Programul SAPARD.

Un beneficiar poate depune un al doilea proiect în cadrul Măsurii 123 cofinanţată din FEADR, cu condiţia ca primul proiect să fie finalizat, cu excepţia celor care aplică pentru schema de ajutor de stat.

Pentru a facilita accesarea fondurilor europene nerambursabile prin FEADR, solicitantul poate beneficia de fonduri în avans (conform prevederilor Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1698/2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală

APDRP poate să acorde un avans de maxim 50%8 din valoarea ajutorului public pentru beneficiarii care încheie Contracte de finanţare în perioada 01.01.2009 – 31.12.2010 şi care au optat în Cererea de Finanţare sau până la data depunerii primei Cereri de plată, pentru obţinerea valorii avansului în vederea demarării investiţiei. Beneficiarul poate opta pentru obţinerea unui avans prin bifarea căsuţei corespunzătoare în Cererea de Finanţare.
Documentati in intregime poate fi descarcata accesand link-urile:
M123- http://www.apdrp.ro/content.aspx?item=1695&lang=RO
M112- http://www.apdrp.ro/content.aspx?item=1819&lang=RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu