"Mirajul utopiei. Calatoriile in URSS: control si propaganda"

Editura Vremea, Bucuresti, 2013 www.edituravremea.ro

joi, 5 noiembrie 2009

Noi posibilităţi de dezvoltare a microîntreprinderilor

In data de 2 noiembrie a fost publicat Ghidul solicitantului pentru finanţare în cadrul Regio, axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local”, domeniul de intervenţie 4.3. „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”.
Suma alocată pentru respectiva cerere de proiecte:
Alocarea financiară disponibilă pentru această cerere deschisă de proiecte este de 171,68 milioane euro, pentru toate regiunile de dezvoltare. Pentru regiunea Sud-Muntenia alocarea financiara este de 27,28 milioane euro.
Cine poate solicita finanţare în cadrul acestei cereri
Societăţi comerciale (definite conform Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, cu modificările şi completările ulterioare) şi societăţi cooperative (definite conform Legii 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, cu modificările şi completările ulterioare) care se încadrează în categoria microîntreprinderilor (conform Legii 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM, cu modificările şi completările ulterioare)adica întreprinderile care au până la 9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane de euro, echivalent în lei,
Termen de depunere
Depunere continua pana la epuizarea resurselor financiare alocate Regiunii Sud-Muntenia.
Valoarea minimă şi maximă a proiectului
Valoarea totală a proiectului (suma cheltuielilor eligibile şi neeligibile) trebuie să fie cuprinsă între 100.000 lei şi 3.000.000 lei.
Evaluarea şi selecţia proiectului
Procesul de evaluare şi selecţie a cererilor de finanţare constă în verificarea preliminară a cererii de finanţare (pentru determinarea admisibilităţii cererii de finanţare) şi evaluarea tehnică şi financiară a proiectului.
Semnarea contractului de finanţare este condiţionată de îndeplinirea unor condiţii precontractuale (verificarea precontractuală, la faţa locului).
Întregul proces de evaluare şi selecţie, precum şi criteriile aplicabile sunt detaliate în cadrul ghidului solicitantului.

Ajutorul de minimis

Proiectele finanţate în cadrul acestui domeniu de intervenţie se supun regulilor ajutorului de minimis şi prevederilor Ordinului ministrului dezvoltării regionale şi locuinţei nr. 155/2008 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea microîntreprinderilor pentru domeniul major de intervenţie „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor” în cadrul axei prioritare „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local” din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 , cu modificările şi completările ulterioare.

Regula ajutorului de minimis

Valoarea maximă a ajutorului, în regim de minimis, ce poate fi acordat unei întreprinderi, din fonduri publice, într-o perioadă de până la 3 ani fiscali (ultimii 2 ani fiscali înainte de data depunerii cererii de finanţare şi anul curent depunerii cererii de finanţare) este de 200.000 de euro, în conformitate cu reglementările comunitare privind concurenţa şi ajutorul de stat.
În cazul întreprinderilor din domeniul transportului rutier (transportul de marfă şi transportul de călători pe cale rutieră), valoarea maximă a ajutorului ce poate fi acordat în regim de minimis este de 100.000 de euro.
În cazul acestui domeniu de intervenţie, ajutorul de minimis se acordă sub formă de finanţare nerambursabilă.

Plafonul de minimis se aplică indiferent de sursa finanţării publice (de la bugetul de stat sau din fonduri comunitare) ori de forma acesteia (e.g. finanţare nerambursabilă, scutiri de la plata unor taxe, garanţii, facilităţi privind creditele primite, dobânzi subvenţionate, garanţii bancare). Plafonul este exprimat în numerar, ca valoare brută, adică înainte de deducerea impozitelor directe.
Solicitantul va completa şi semna Declaraţia de eligibilitate, pe propria răspundere, în care va menţiona şi informaţii referitoare la alte ajutoare de minimis primite în ultimii 2 ani fiscali precum şi în anul curent datei la care depune cererea de finanţare, pentru a se putea verifica încadrarea în limita de 200.000 euro (respectiv 100.000 euro). În cazul în care solicitantul a mai beneficiat de ajutoare de minimis, valoarea maximă a ajutorului în regim de minimis pe care îl poate solicita (finanţarea nerambursabilă), de 200.000 euro (respectiv 100.000 euro) se va reduce corespunzător.
Organizaţia finanţatoare (e.g. Autoritatea de management sau Organismul intermediar pentru POR, în cazul acestui domeniu de intervenţie) are obligaţia de a informa beneficiarul finanţării asupra caracterului de ajutor de minimis al acelei finanţări, cu menţionarea cadrului legal în care a fost acordat, respectiv Regulamentul Comisiei nr. 1998/2006 privind aplicarea Art. 87 şi 88 din Tratat asupra ajutorului de minimis.

Ajutorul de minimis (finanţarea nerambursabilă) se acordă în limita maximă determinată conform instrucţiunilor din Secţiunea II.3 „Completarea şi depunerea cererii de finanţare” – pct. B „Sursele de finanţare a proiectului” şi numai pentru rambursarea cheltuielilor eligibile.

Deşi un proiect eligibil în cadrul acestui domeniu de intervenţie cade sub incidenţa schemei de ajutor de minimis, putând obţine cofinanţare nerambursabilă în limita de minimis, se menţin condiţiile privind limita minimă şi maximă a valorii totale a proiectului (suma cheltuielilor eligibile şi neeligibile) şi contribuţia proprie minimă a solicitantului la valoarea eligibilă a proiectului, de 30,00%.
1) Proiectul respectă legislaţia în domeniul egalităţii de şanse, protecţiei mediului, eficienţei energetice (teme orizontale) şi al achiziţiilor.
Solicitantul trebuie să asigure egalitatea de şanse şi de tratament între angajaţi, femei şi bărbaţi, în cadrul relaţiilor de muncă de orice fel, inclusiv prin introducerea de dispoziţii pentru interzicerea discriminărilor bazate pe criterii de sex, apartenenţă la grupuri minoritare, rasă, religie, dizabilităţi etc. Solicitantul se va asigura că principiul egalităţii de şanse este respectat şi în cazul implementării contractelor de lucrări/ servicii/ furnizare pe care le va încheia în vederea realizării obiectivelor proiectului propus spre finanţare.
Solicitantul va detalia implementarea principiilor de egalitate de şanse şi tratament la punctul 3.1 „Egalitatea de şanse” din formularul cererii de finanţare.

Dezvoltarea durabilă reprezintă dezvoltarea care corespunde necesităţilor prezentului, fără a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile necesităţi. Creşterea eficienţei energetice reprezintă îmbunătăţirea eficienţei utilizării energiei datorită schimbărilor tehnologice, de comportament şi/sau economice. Măsurile de creştere a eficienţei sunt toate acele acţiuni care, în mod normal, conduc la o creştere a eficienţei energetice ce poate fi verificată, măsurată sau estimată.

Solicitantul va detalia implementarea măsurilor de protecţie a mediului şi de eficientizare a utilizării energiei la punctul 3.2 „Protecţia mediului, eficienţa energetică şi dezvoltarea durabilă” din formularul cererii de finanţare.
Contribuţia minimă a solicitantului
Contribuţia proprie a solicitantului la valoarea eligibilă a proiectului trebuie să reprezinte minimum 30,00% din valoarea eligibilă a proiectului. Solicitantul are capacitatea financiară de a implementa proiectul
Solicitantul are capacitatea de a asigura
 contribuţia proprie de minimum 30,00% din valoarea eligibilă a proiectului,
 finanţarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului, unde este cazul şi
 resursele financiare necesare implementării optime a proiectului în condiţiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile din instrumente structurale.
Respectarea acest criteriu va fi apreciată în cadrul evaluării tehnice şi financiare a proiectului.

Cererile de finanţare pot fi depuse la Organismele Intermediare începând cu data de 23 noiembrie 2009.
La momentul depunerii cererii de finanţare, Solicitantul trebuie să aibă deja înscris în actul constitutiv domeniul de activitate eligibil în care doreşte să realizeze investiţia/proiectul pentru care solicită finanţare, indiferent dacă acesta reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii.

Cererile de finanţare vor fi depuse în format tipărit pe hârtie (cererile de finanţare nu se înregistrează/ depun în format electronic)
Locul depunerii cererii de finanţare pentru microintreprinderile din judetul Prahova este Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia,
Str. 1 Decembrie 1918 nr. 1 cod 910019 Călăraşi, jud. Călăraşi,
Tel.: 0242/331769; Fax: 0242/313167; e-mail: office@adrmuntenia.ro
Oficiul ADR Sud-MUnetnia in judetul Prahova: Palatul Administrativ, 2-4, et. IV, cam 414, Ploiesti, tel. 0244 595 594, prahova@adrmuntenia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu