Condiţiile de comercializare a fructelor şi legumelor în ţările Uniunii Europene au fost simplificate începând cu 1 iulie 2009, dată la care au fost abrogate standardele specifice de comercializare pentru 26 de tipuri de fructe şi legume Condiţiile de comercializare a fructelor şi legumelor în ţările Uniunii Europene au fost simplificate începând cu 1 iulie 2009, dată la care au fost abrogate standardele specifice de comercializare pentru 26 de tipuri de fructe şi legume:
- caise
- anghinare
- sparanghel
- pătlăgele vinete
- avocado
- fasole
- varză de Bruxelles
- morcovi
- conopidă
- cireşe
- dovlecei
- castraveţi
- ciuperci de cultură
- usturoi
- alune în coajă
- varză de iarnă
- praz
- pepene galben
- ceapă
- mazăre
- prune
- ţelină pentru peţiol şi frunze
- spanac
- nuci în coajă
- pepene verde
- andive.
Rămân în vigoare standardele de comercializare pentru numai 10 tipuri de fructe şi legume, şi anume:
- mere
- citrice
- fructe de kiwi
- salată, cicoare creaţă de grădină şi cicoare de grădină cu frunze întregi
- piersici şi nectarine
- pere
- căpşuni
- ardei gras
- struguri de masă
- tomate.
Însă chiar şi în cazul acestor 10 tipuri de fructe şi legume, statele membre pot autoriza magazinele, pentru prima dată, să vândă produse care nu respectă standardele, atât timp cât etichetarea lor permite deosebirea de categoriile „extra”, „I” şi „II”. Noile norme vor permite astfel autorităţilor naţionale să autorizeze vânzarea tuturor fructelor şi legumelor, indiferent de dimensiune şi formă. Practic, aceasta înseamnă că un măr care nu respectă standardele poate fi vândut totuşi în magazine cu condiţia să fie etichetat cu menţiunea „produs destinat prelucrării” sau cu o menţiune echivalentă.
Simplificarea intervenită în ceea ce priveşte comercializarea fructelor şi legumelor în ţările Uniunii Europene intervine ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului (CE) nr. 1221/2008 al Comisiei Europene de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1580/2007 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (CE) nr.2200/96, (CE) nr. 2201/96 şi (CE) nr.1182/2007 ale Consiliului în sectorul fructelor şi legumelor privind standardele de comercializare. Noile reglementări pot fi consultate la adresa http://www.madr.ro/pages/legislatie/regulament-1221-2008.pdf .
„Ziua de 1 iulie marchează întoarcerea pe tarabe a castraveţilor curbaţi şi a morcovilor noduroşi”, a declarat Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Fischer Boel. Datorită acestor schimbări, consumatorii vor avea posibilitatea de a alege dintr-o gamă de produse cât mai largă cu putinţă. Nu are sens să aruncăm produse perfect consumabile doar pentru că nu au dimensiunea şi forma impusă de standarde.
În timpul negocierilor din 2007 cu privire la reforma organizării comune a pieţei fructelor şi legumelor, Comisia s-a angajat să reducă birocraţia inutilă prin renunţarea la o serie de standarde de comercializare pentru fructe şi legume.
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, va asigura în continuare, prin Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Fructelor şi Legumelor, verificarea conformităţii fructelor şi legumelor proaspete cu standardele de comercializare prevăzute în Regulamentul (CE) 1221/2007, în scopul prevenirii comercializării fructelor şi legumelor proaspete neconforme.
Oglindă confuză: Zerkalo (1975)
Acum 20 de ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu