"Mirajul utopiei. Calatoriile in URSS: control si propaganda"

Editura Vremea, Bucuresti, 2013 www.edituravremea.ro

miercuri, 20 ianuarie 2010

Extensie termen sprijin firme

Intreprinderile private cat si cele cu capital de stat inca mai pot depune cereri de finantare pentru servicii de recrutare a fortei de munca defavorizata. Fondurile sunt alocate prin trei scheme de ajutor de stat, prin care au putut fi accesate cele 142 milioane euro de catre toate intreprinderile.

Avand in vedere Corrigendum nr. 2 la Ghidul Solicitantului pentru cereri de ajutor de stat si ajutor de minimis, termenul limita pentru transmiterea electronica a cererilor de ajutor în cadrul urmatoarelor linii de finantare:

• "Sprijin financiar pentru ocupare" (nr. 73)

• "Sprijin financiar pentru ocuparea persoanelor din mediul rural" (nr. 74)

• "Programe de mentorat pentru tinerii angajati" (nr. 75)

• "Calificarea/recalificarea angajatilor proprii" (nr. 76)

• "Bani pentru sanatatea si siguranta salariatilor" (nr. 78).

se prelungeste pâna la utilizarea integrala a fondurilor alocate schemelor de ajutor, dar nu mai târziu de data de 31/03/2010, ora 16.00.

Conditii de eligibilitate:

- acestea nu pot constitui parteneriate cu niciun fel de furnizori.
- Intreprinderile pot depune proiecte pe toate cele trei scheme, iar in cazul acceptarii proiectului, pot obtine prefinantari de 30% din cheltuielile pe primul an al proiectului.
- Cele 133 milioane euro alocate din buget prin cele trei scheme de stat vor putea fi accesate prin POS DRU (Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane).

In cadrul schemei pentru subventionarea angajarii de personal, se acorda fonduri in valoare de 61 milioane euro, accesibili in perioada 2009-2010. Domeniile majore de interventie sunt "Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare" (ap 5.1) si "Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca", (ap 5.2).

Firmele care care vor recruta angajati defavorizati sau cu handicap, vor putea primi 50% din costurile salariale pentru primele 12 luni pentru angajarea unui lucrator defavorizat, 50% din costurile salariale pentru primele 24 luni ( 100% din primul an de angajare) in cazul unui lucrator extrem de defavorizat si 75% din costurile salariale pentru primele 24 luni dupa angajare pentru un lucrator cu handicap, urmand sa ii fie decontat apoi 100% din costurile suplimentare generate de incadrarea acestora in munca.

Lucrator defavorizat= orice persoana care nu a avut loc de munca regulat remunerat in ultimele 6 luni sau nu a absolvit o forma de invatamant secundar sau nu detine o calificare profesionala sau are o varsta de peste 50 de ani sau traieste singura avand in intretinere una sau mai multe persoane sau este membru al unei minoritati etnice.
Lucrator extrem de defavorizat= orice persoana care a fost in somaj cel putin 24 de luni.

Locul vacant trebuie sa exista ca urmare a demisiei, unui handicap, a pensionarii pentru limita de vrasta, a reducerii voluntare a timpului de lucru sau a incetarii raporturilor de munca pentru abatere profesionala si NU ca rezultat al reducerii unor posturi. Posturile pentru care intreprinderea substituie angajatul sau angajatii pierduti ca urmare a reducerii posturilor pe parcursul ultimelor 12 luni prin angajarea unor lucratori defavorizati sau nu handicap nu sunt eligibile pentru ajutorul de stat pentru ocuparea fortei de munca.

A doua schema a ajutorului este acordat in scopul formarii profesionale a angajatilor, domeniu pentru care statul a alocat 56 milioane de euro. Domeniile de interventie sunt (2.1) "Tranzitia de la scoala la viata activa", (2.3) "Acces si participare la FPC" si (3.2) "Formare si sprijin pentru intreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii”.

Fondurile se acorda procentual, in functie de costurile de formare profesionala generala sau specifica a angajatilor. In functie de dimensiunea intreprinderii si de tipul de formare profesionala, finantarile de acorda astfel:

Intreprindere mica - formare generala: 80%, formare specifica: 45%
Intreprindere medie - formare generala: 70%, formare specifica: 35%
Intreprindere mare - formare generala: 60%, formare specifica: 25%.

Ultima schema se acorda sub forma de ajutor de minimis pentru imbunatatirea conditiilor de sanatate si securitate in munca, domeniu de interventie care beneficiaza de 25 milioane euro, pentru perioada 2009-2010. Fondurile se acorda pentru cheltuieli cu activitati si interventii (inclusiv informare, instruire si investitii privind asigurarea sanatatii si securitatii la locul de munca), prevenirea bolilor profesionale, informarea si instruirea lucratorilor in domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca si asigurarea cadrului organizatoric si a mijloacelor necesare asigurarii securitatii si sanatatii la locul de munca, prin axa prioritara "Formare si sprijin pentru intreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii", (3.2).

Finantarile pot ajunge la 100% din costurile eligibile conform regulilor de eligibilitate pentru POS DRU, maxim 200.000 ajutor de minimis in 3 ani consecutivi ( maxim 100.000 pentru intreprinderile din sectorul transporturilor), fiind cumulate toate ajutoarele de minimis.

Valoarea cererii de finantare pentru primele doua scheme este de minim 10 mii euro si maxim 2 milioane de euro, iar pentru cea de-a treia schema, limitele sunt intre minim 10 mii euro si maxim 200 mii euro.

Autoritatea de Management POS DRU:
Tel. 021 315 02 09, 021 315 0208
Fax 021 315 02 06
Email: posdru@fseromania.ro
www.fseromania.ro

Organismul Intermediar pentru implementarea POS DRU in Regiunea Sud-Muntenia functioneaza in orasul Calarasi, tel. 0242 314 048 fax. 0242 314431.

informareposdru@fsesudmuntenia.ro

vineri, 8 ianuarie 2010

Generation'89



Tinerilor născuţi în anul 1989 din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Polonia, România şi Ungaria li se oferă posibilitatea să candideze pentru a lua parte la proiectul european Generation 89. Proiectul se desfăşoară sub patronajul scriitorului şi omului politic Vaclav Havel şi îşi propune să aniverseze căderea sistemelor totalitare din Europa oferindu-le celor născuţi în anul 1989 o platformă de comunicare. Tinerii vor participa între 25 şi 28 aprilie 2010 la întâlniri simultane în Bucureşti, Bruxelles, Praga şi Varsovia. Cu un trecut naţional diferit şi având experienţe şi evoluţii distincte din perspectiva cetăţeniei europene, tinerii implicaţi în proiect îşi vor imagina viitorul lor şi viitorul UE într-o declaraţie comună pe care o vor redacta în timpul întâlnirilor internaţionale. O delegaţie a tinerilor va prezenta declaraţia Generation’89 la Bruxelles, pe 7 iunie 2010.

Înregistrarea candidaturii se poate face on-line accesând urmatoarea adresa:
http://www.generation89.eu/selection/online-registration
Detalii suplimentare pot fi regăsite la adresa: www.generation89.eu

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin programul Citizenship 2007-2013.

joi, 7 ianuarie 2010

Romania primeste...Sa fie primit si cheltuit!

Romania primeste 101 milioane de euro in plus de la UE pentru proiecte de dezvoltare rurala
Proiectele de dezvoltare rurala au peste 101 milioane de euro in plus la dispozitie, in urma suplimentarii bugetului alocat Romaniei de catre Comisia Europeana, transmite Ministerul de resort. Cele mai importante sume merg catre "Modernizarea exploatatiilor agricole", platile de agro-mediu si "calitatea vietii si diversificarea economiei rurale".
Fonduri suplimentare pe diferite componente ale Programului National de Dezvoltare Rurala :
• Axa 1 din PNDR - „Imbunatatirea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier”: 45.884.333 euro in plus, cea mai mare majorare de fonduri, respectiv cu circa 22,9 milioane de euro, fiind destinata masurii 121- „Modernizarea exploatatiilor agricole”.
• Axa 2, pentru masura 214 – „Plati de agro-mediu” 27.203.145 euro in plus,
• Axa 3 - Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale - 28.606.522 euro in plus.
Potrivit comunicatului Ministerului Agriculturii, suma suplimentara, alocata Romaniei in urma aplicarii la nivelul Uniunii Europene a Planului European de Redresare Economica (PERE), este destinata finantarii unor domenii precum cel energetic, al schimbarilor climatice, energie regenerabila, biodiversitate, gestiunea resurselor de apa, inovatiei si restructurarii sectorului produselor lactate.
Detalii despre componentele finantate suplimentar:
Masura 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole” - buget total - aproape 1,9 miliarde euro. Aceasta masura se refera la sprijinul dezvoltarii exploatatiilor agricole vegetale si de crestere a animalelor, mai precis:
• Construirea SI/SAU modernizarea:
• cladirilor utilizate pentru productia agricola;

• infrastructurii rutiere interne;
• serelor, inclusiv a centralelor termice si instalatiilor de irigat.
• Achizitionarea de tractoare noi, combine de recoltat, mijloace de transport specializate.
• Proiecte de investitii pentru sectoarele prioritare ale masurii
• Suma maxima nerambursabila poate ajunge pana la 2 milioane de euro.
Pana la finalul anului 2009, au fost depuse 4.529 de cereri de finantare, din care au fost contractate 1.258 proiecte o valoare publica de 361,34 milioane euro. Totodata, au fost efectuate plati totale in valoare publica de 115,65 milioane euro.
Plati de agro-mediu (Masura 214) au o suma totala alocata de 1 miliard de euro. Platile la hectar variaza intre 58 de euro si 124 de euro, in functie de pachetul de agro-mediu ales de fermier. Depunerea cererilor se face simultan cu cererile pentru platile directe pe suprafata, adica 1 martie - 15 mai.
Axa 3 Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale Cuprinde masurile:
312 Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi, cu un buget total de 600 milioane euro
313 Incurajarea activitatilor turistice, cu un buget total de 837 milioane euro
322 Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale, cu un buget total de 1,6 miliarde euro