"Mirajul utopiei. Calatoriile in URSS: control si propaganda"

Editura Vremea, Bucuresti, 2013 www.edituravremea.ro

miercuri, 26 mai 2010

FGCR- o mana de ajutor pentru mediul rural


Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN S.A. administreaza doua scheme de garantare finantate prin PNDR :
- o schema de garantare pentru agricultura in valoare de 190 mil. euro dedicata beneficiarilor masurilor 121 si 123 exclusiv schemele de ajutor de stat;
- o schema de garantare pentru IMM in valoare de 30 mil. euro dedicata beneficiarilor masurilor 312, 313 si 123 pentru schemele de ajutor de stat.

FGCR –IFN faciliteaza acordul la finantare prin acordarea de garantii impartind riscul de creditare cu bancile, garantand cu pana la 80% din valoarea creditului si pana la o valoare maxima a garantiei de 2,5 mil euro, restul riscului de 20% revenind beneficiarului.

In cazul beneficiarilor publici al FEADR, garantia Fondului reprezinta 100% din valoarea scrisorii de garantie solicitate acestora de catre APDRP pentru incasarea avansului prevazut in contractele de finantare nerambursabile.

FGCR -IFN SA garanteaza urmatoarele tipuri de credite si alte instrumente de finantare :
• creditele pe termen scurt, mediu si lung
• scrisorile de garantie bancara
• scrisori de garantie in favoarea APDRP, conform OG 79/2009
• creditele de investitii acordate beneficiarilor FEADR, FEP si FEGA
• creditele de productie care asigura sursele de finantare necesare beneficiarilor programului SAPARD care au realizat si pus in functiune investitia
CRITERII DE ELIGIBILITATE

Clientii pentru care banca poate solicita garantii de la FGCR-IFN SA trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii de eligibilitate la data depunerii solicitarii de garantare:

a) nu se afla in dificultate financiara, in conformitate cu prevederile Instructiunilor privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor in dificultate;
b) nu figureaza cu credite restante in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare sau daca acestea sunt evidentiate in CRB, banca confirma rambursarea acestora pana la data solicitarii garantiei;
c) nu inregistreaza datorii restante catre bugetul general consolidat al statului, al caror mod de plata nu a fost reglementat (conventii de esalonare, amanare, compensare cu TVA de recuperat etc.) sau pentru care nu exista posibilitatea de redresare;
d) nu s-a instituit procedura judiciara a insolventei, conform legislatiei in vigoare;
e) prezinta institutiilor finantatoare garantii colaterale pentru cel putin 20% din valoarea finantarii si a dobanzii aferente;
f) se incadreaza conform reglementarilor BNR, in categoria de risc A, B si C;
g) au rating pentru care se pot acorda garantii, conform Comunicarii Comisiei Europene 155/02/2008;

Pentru garantiile acordate, Fondul de Garantare a Creditului Rural, percepe un comision de garantare al carui nivel variaza in cazul beneficiarilor privati in funtie de ratingul acordat de catre institutia finantatoare intre 1,6% si 3,8%, iar in cazul beneficiarilor publici nivelul acestuia este de 0,8% pe luna, respectiv 1% pe an.
Beneficiarii de credite/alte angajamente bancare, pot fi:
a) societati comerciale constituite conform Legii nr.31/1990, republicata cu modificarile si completarile ulterioare;
b) asociatii agricole constituite conform Legii nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura si Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004;
c) Toate categoriile de beneficiari ai programelor derulate cu confinantare din SAPARD, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Pescuit, Fondul European pentru Garantare Agricola;

Debitorii precizati la lit. a. b. si c. vor fi incadrati astfel:
• in categoria IMM-urilor, definite in Legea nr.346/2004 cu modificarile si completarile ulterioare. In acest sens banca va completa Anexa nr. 5 la prezenta Conventie.
• in categoria intreprinderilor mari;
Nu se acorda garantii debitorilor de mai sus, cu exceptia celor constituiti conform OUG nr. 44/2008, considerati in dificultate financiara conform Comunicarii Comisiei C244/02/2004, ci numai cei pentru care banca va transmite declaratia solicitantului finantarii (conform Anexei nr.10) prin care se confirma catre FGCR faptul ca nu se afla in dificultate financiara. Datele economico-financiare inscrise in respectiva declaratie se vor verifica de catre Banca pentru conformitate cu Situatiile Financiare puse la dispozitie de catre Solicitantul finantarii.

d) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite conform OUG nr. 44/2008, care lucreaza suprafete de teren agricol aflate in proprietate sau arendate pe baza de contract, cresc animale, realizeaza productie agricola, prelucreaza, comercializeaza produse agricole sau executa lucrari agricole;

e) persoane fizice;

f) consilii locale si asociatii de consilii locale pentru realizarea lucrarilor de dezvoltare a infrastructurii rurala;
Pentru beneficiarii eligibili FEADR FEP, FEGA (administratia publica centrala/locala, beneficiari finantati din venituri bugetare si extra bugetare, etc.) care solicita doar SGB pentru avans, acordarea garantei se face fara analiza proprie de catre FGCR, pe baza urmatoarelor documente:
• solicitarea de garantare,
• referatul institutiei finantatoare,
• documentul de aprobare a SGB-ului,
• contractul de finantare nerambursabila APDRP si a
• contractului incheiat cu banca.

www.fgcr.ro

marți, 4 mai 2010

Premiu de 5.000 de euro


APA – Austria Presse Agentur si Bank Austria –UniCredit Group vă invită să analizati din nou Europa în acest an si anunta concursul pentru jurnalism „Writing for CEE”.
Premiul, în valoare de 5.000 EUR, are rolul de a promova dezbaterea jurnalistică pe teme europene si de integrare europeana. Acesta este acordat pentru materiale legate de Europa in general, de viata si existenta cotidiană în tările europene, arta europeană, cultura sau stilul de viată din diverse puncte de vedere, si care reprezintă o contributie la depăsirea granitelor si a prejudecătilor.
In cursa pot intra materialele jurnalistice publicate între 1 august 2009 si 31 iulie 2010 si inscrise in concurs până la data de 31 iulie 2010.
Membrii juriului sunt: specialistul ceh in comunicare Milan Smid, publicistul slovac Michael Berko, consultantul in comunicare Ildiko Füredi-Kolarik, dramaturgul sloven Jože Hudeček, jurnalistul polonez Igor Janke, fostul consilier prezidential ceh Jiří Pehe, jurnalistul radio maghiar Julia Varadi, scriitoarea bulgara Janina Dragostinova, purtatoarea de cuvant pentru ECE a Bank Austria - UniCredit Group, Silvana Lins si seful departamentului de politica externa APA, Ambros Kindel.

Pe lista castigatorilor premiului se numara jurnalistul ceh Lubos Palata (2004), scriitoarea bulgara Diana Ivanova (2005), jurnalistul bosniac Sefik Dautbegovic (2006), scriitorul austriac Martin Leidenfrost (2007), jurnalistul radio Anna Koktsidou, care s-a nascut in Grecia si a trait in Germania (2008), si Florian Klenk (2009).

Inscrierile trebuie sa cuprinda materiale in limba in care au fost publicate, o traducere in limba engleza si CV-ul autorului. Informatii suplimentare si formularul de inscriere in concurs pot fi accesate pe adresa www.apa.at/cee-award.
Elena Constantinescu
Media Relations Senior Officer
UniCredit Tiriac Bank
Member of UniCredit Group
Identity & Communication Department
23-25, Ghetarilor St.
014106 Bucharest 1
Romania
Phone: + +40 (0)21 2001767
Mobile phone: +40 732 610 202
Fax: +40 21 200 1052
mailto:elena.constantinescu@unicredit.ro
http://www.unicredittiriac.ro